Topbanner_Algemeen_MR_rookmelder_plafond_keuken

Sven Groenveld

Sven Groenveld

Teamleider

Contact

Wijziging wetgeving: verplichting rookmelders in bestaande bouw

Op advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen is in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) vastgelegd dat rookmelders voor alle gebouwen met een woonfunctie verplicht zijn. Het Bbl is de opvolger van het Bouwbesluit 2012.

Rookmelders waren dus al verplicht voor nieuwbouw. Voor bestaande bouw is hier nu ook regelgeving voor gemaakt. Er zijn wat verschillen tussen de verplichting voor nieuwbouw en bestaande bouw. Onderstaande informatie gaat over de verplichting in bestaande bouw.

Belangrijk om te weten

Elke woning moet uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit betekent dat er minimaal 1 rookmelder op iedere verdieping hangt in het geval van een zelfstandige woning. In kamerwoningen, zoals verzorgingstehuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht. De rookmelders dienen (minimaal) te voldoen aan de kwaliteitseisen van EN14604.

Ingangsdatum: 1 juli 2022

Per 1 juli 2022 moet alle bestaande bouw voorzien zijn van rookmelders conform het bouwbesluit.

Voor wie?

  • VVE’s
  • Woningcorporaties
  • Vastgoedbeheerders
  • Zorginstellingen

Soort rookmelders

Idealiter worden de rookmelders aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook rookmelders op batterijen of accu's verhogen de veiligheid al aanzienlijk. 

Volgens de eisen van het Bbl moet de rookmelder aan de EN14604 voldoen. Dit mag ook een rookmelder op batterijen zijn. Of dit voor jouw situatie de meest geschikte rookmelder is, is afhankelijk van je wensen. Het is ook mogelijk bijvoorbeeld rookmelders te koppelen aan andere systemen zoals een brandmeldinstallatie. In dat geval heb je een ander soort rookmelder nodig.

Het verschil tussen NEN2555 en EN14604 rookmelders

Voor nieuwbouw moeten rookmelders aan de kwaliteitseisen van de NEN2555 voldoen. De belangrijkste verschillen met de EN14604 kwaliteitseisen voor bestaande bouw zijn:

  • NEN2555 rookmelders moeten aangesloten worden op netspanning.
  • NEN2555 rookmelders moeten aan elkaar gekoppeld zijn.

Zo is de de voedingsbron gewaarborgd en is het alarmsignaal bij een eventueel alarm overal goed hoorbaar. 

In de basis zijn de NEN2555 rookmelders (in combinatie met de geldende installatie richtlijnen) veiliger en betrouwbaarder. Er hangt ook een overeenkomstig prijskaartje aan. Zowel in aanschaf als in installatie. Toch kan het in jouw situatie een voordeligere optie zijn om te kiezen voor NEN2555 rookmelders en niet voor EN14604 rookmelders. Laat je hier altijd over adviseren.

De mogelijkheden

Tijdens de opname inventariseren we je wensen. Zodat je een advies krijgt dat naadloos aansluit op wat je nodig hebt. Het kan zijn dat een standaard rookmelder de beste oplossing is. Het kan ook zijn dat een maatwerkoplossing beter past. Hierbij houden we ook rekening met de mogelijke impact op andere beveiligingssystemen.

Maatwerk

Bij maatwerk kun je denken aan:

  • Integratie met andere (smart living) systemen.
  • Sturen van deurdrangers om vluchtwegen rookvrij te houden.
  • Inkoppelen van koolmonoxide melders.

Meer weten?

Voldoen jouw gebouwen nog niet aan deze nieuwe richtlijnen voor rookmelders? Neem voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden contact met mij of één van mijn collega’s op. We helpen je graag bij het vinden van een passende oplossing voor jouw situatie.